A Süni csoport nevelői:

Bagolyné Ódor Jennifer Dorottya - óvodapedagógus

Kandrács Eszter – német nemzetiségi óvodapedagógus

Jakab Anikó – dajka

 

Csoportunkba jelenleg 22 középsős és nagycsoportos korú gyermek, 14 kisfiú és 8 kislány jár. A csoport mindennapjait,- igény, szükség szerint, fejlesztőpedagógus, logopédus és gyógytornász kolléga is támogatja, segíti. Kis csapatunkban a gyerekek személyiségfejlesztése kétnyelvű környezetben, német és magyar nyelven történik, a kompetencia alapú óvodai nevelés irányelveit szem előtt tartva.

Arra törekszünk, hogy szeretetteljes, családias, vidám légkört alakítsunk ki és biztosítsunk egymás számára.


A csoportszobában található: babaszobai sarok, babakonyha, hatalmas játszószőnyeg a vonatozáshoz, autózáshoz, különféle építőjátékokhoz, zöld sarok növények, termések, kőzetek gyűjteményével, terepasztallal és könyvespolc is. A barkácsoló sarokban a gyerekek finommotorikai fejlesztésére van lehetőség a gyurmázás, rajzolás, festés, vágás, ragasztás, stb. során. Számtalan fejlesztő jellegű játékot (társasjáték, kirakó, memóriajáték, kártya, stb.) használhatnak a gyerekek játékidőben.


A hétköznapokat rugalmasan szervezzük, a nevelési év témáit projekt orientált módon, általában komplexen tervezzük és közösen valósítjuk meg.

A csoportban szívesen zenélünk különféle hangszerekkel, gyakran végzünk mozgásos játékokat drámás elemekkel - mindkét nyelven.


Időjárástól függően, általában minden nap kint tartózkodunk a szabadban: sétálunk az óvárosban, játszótérre megyünk vagy az óvoda udvarán játszunk (futókerékpározunk, csúszdázunk, homokozunk, bújócskázunk, mászókázunk, kertészkedünk, bogarakat fürkészünk a konyhakertben), megfigyeljük a természet változását, környezetünket.


A gyermekek képességfejlesztése számos műveltségterületen, műveltségtartalommal (mese, vers, ének, zene, gyermektánc, mozgás, matematika, környezetismeret, rajzolás, festés, stb.) és többféle tevékenységi formában (mikrocsoportosan, párosan, stb.) történik. Délelőtt és délután is szervezünk kezdeményezéseket (foglalkozásokat), beszélgető kört - ,,Stuhlkreis”-t.

Fontosnak tartjuk a szabad játékot, - ez a gyermek alapvető és legfontosabb tevékenysége -, így erre építjük a pedagógiai folyamatokat.

Az év folyamán több jeles napról (Autómentes világnapja, Víz világnapja, Világűr hete, Föld napja, stb.) megemlékezünk, régi német és magyar szokásokat, hagyományokat ápolunk (,,Erntedankfest”, Mihály napi vásár, ,,Laternenumzug”, Márton nap, Mikulásvárás, Deutsche Nationalitätenwoche, Apák napja, stb.)


A gyerekeket játékosan ismertetjük meg a német nyelvvel. A nap folyamán változatos szituációkban, a tevékenységek során folyamatosan használjuk a német nyelvet. Németül mondókázunk, verselünk, dalolunk, hallgatunk mesét, német nyelven folyik a mozgás foglalkozás is, sváb táncokat tanulunk. Célunk, hogy a gyerekek megkedveljék, megértsék és bátran használják is a nyelvet.

Csoportunkban a Mesezene módszerrel készülünk elő a majdani olvasás tanulására. A játékos foglalkozás észrevétlenül fejleszti azokat a képességeket, amelyekre az első osztályos gyermekek olvasástanulása épülhet. 


Úgy gondoljuk, hogy a szülőkkel jó a kapcsolatunk, kölcsönösen támogatjuk egymást, együttműködünk a gyermekek eredményes nevelésében.
Süni - Csicsergő Óvoda Budaörs